Știați că?

 












‼️Curiozități de la A la Z‼️

A) Cel mai lung cuvânt care conţine o singură vocală este ”abracadabranta” (14 litere) şi înseamnă cu totul nebişnuit, ciudat, bizar, încâlcit.

B) Primii bani de hartie au fost folositi de chinezi, inca din anul 618, ca acte de proprietate sau de credit.

C) Potrivit datelor statistice, cei care dețin o casă ajung să stea, în medie, în ea circa 6 ani, după care simt nevoia unei schimbări.

D) Mickey Mouse a fost conceput cu mănuși albe pentru că Walt Disney a considerat că labele unui șoarece arată prea urât și îi pot speria pe copii.

E) Cuvantul ”energie” provine din cuvantul de origine greceasca ”energeia”, care inseamna activitate, operatiune.

F) Fluturii isi ataseaza ouale de frunze cu un lipici special.

G) Federatia Internationala de Gimnastica (FIG) a fost fondata la data de 23 iulie 1881. Gimnastica a format 2 mari discipline olimpice: gimnastica artistica si gimnastica ritmica.

H) O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 17 arbori maturi

I) Marimea inimii depinde de marimea persoanei, precum si de conditia in care se afla aceasta. In general, o inima sanatoasa are dimensiunea pumnului dumneavoastra.

J) În japoneză, „Japonia“ se spune “Nippon”, ceea ce înseamnă „Țara Soarelui Răsare“. Cândva s-a crezut că Japonia este prima țară în care se vede răsăritul soarelui.

K) Ştiaţi că fructul de kiwi crește similar strugurilor, în ciorchine, iar plantația de kiwi seamănă izbitor cu o vie? Planta poate ajunge şi la 10 metri în lungime.

L) Și pe Lună sunt cutremure. Acestea sunt mai mici în intensitate ca pe Pământ si pot dura și o ora 

M) Sistemul monetar a fost unul din cele mai de succes mijloace de plată.

N) Numerele arabe au un simbol pentru zero, ceea ce face posibilă redarea diferenţei dintre 2, 20, 200. 

O) In intreaga lume exista peste 20.000 de specii de orhidee (de aproximativ 4 ori mai multe decat cele de mamifere)

P) Polaris, uzual numită Steaua Polară, stă aproape nemişcată pe cer deasupra polului, făcând-o un punct fix excelent, utilizat în navigaţia după stele în emisfera nordică.

Q) Promisiunea unui job bine plătit a adus "un fluviu" de imigranți în ultimii ani, astfel că populația Qatarului a ajuns să crească de aproape patru ori, de la 700.000 în 2013 la 2,5 milioane în 2016.

R) Rachetele folosesc oxigenul drept combustibil pentru a sepropulsa.

S) stejarul nu produce ghinde până la vârsta de 50 de ani

T) Timbrul poştal reproducea într-un cerc capul de bour, semn heraldic de pe stema Principatului Moldovei, o goarnă poștală, o stea în cinci colțuri, legenda «porto scrisori» scrisă cu litere chirilice și valoarea nominală a timbrului, amplasată în interiorul buclei de formă eliptică a goarnei poștale

U) Universul este atât de vast încât este extrem de dificil de a cuprinde şi înţelege complexitatea lui. 

V) Vioara, așa cum o cunoaștem noi astăzi, a apărut în Italia, în sec. al XVI-lea.

w) Până la Windows 8, utilizatorii se obişnuiseră cu Meniul Start, acesta fiind prezent în toate sistemele de operare anterioare ale Microsoft. 

x) Primul laptop din istorie este Xerox NoteTaker

y) Primul ”sediu” YouTube a fost deasupra unei Pizzeria în San Mateo, California, iar persoana care le-a închiriat spațiul a devenit ulterior CEO la YouTube?

z) Ideea că doi fulgi de zăpadă nu pot fi niciodată identici este, de fapt, un mit. În anul 1988, un cercetător a descoperit doi fulgi cu exact aceeași formă, proveniți în urma unui viscol puternic în Wisconsin.




Comentarii

Postări populare